top of page

Hvordan man bygger et Tamiya kit.

new_blklogo.gif
tamiya 58664 Ford Mustang GT4 - Rcbilen.no
01.jpg
01.jpg
03%20-%20model_58571_03_edited.jpg

Det er så lett, at alle kan være med!

Det aller første du må gjøre, før du kan bygge et kit, er å velge deg en bil. Vel og merket en bil som kommer som et bygge sett. På Rcbilen.no har vi et bredt utvalg av kit for alle. Trykk på "Biler" i menyen og velg Tamiya biler. Her etter vil du bli presentert for en rekke av forskjellige biler. Hvilken modell du velger er ikke viktig, da Tamiya’s kit stort sett bygges på samme måte uansett hvilken modell. Tamiya’s bil modeller er lagt opp i forhold til chassis. Dette betyder at du kan ha mange forskjellige karosserier på samme chassis (underdel) Den mest utbredte modell fra Tamiya er TT-02 modellen. Denne laget med 4 hjulstrek hvor du har en dogbone i midten som er forbundet med to differensielle, et foran og et baktil. Disse overføre trekket til hjulene. Forbundet til enden av dogbone sikker et Spur gir, som har forbindelse med Pinion giret som er satt fast til motoren. Disse navne er viktige å huske på da de vil bli nevnt flere ganger i denne bygge hjelp.  

Før du kjøper kit

Det er en god ide og vite litt om hva som du får med ved kjøp av bil. I de aller fleste Tamiya biler er kun selve bilen med. Men hos Rcbilen.no selger vi stort se kun biler med motor og ESC (Electronic Speed Controller) med mindre vi i infoteksten har angitt annet. Du kan på produktsiden til bilene se hva som følger med og hva du må kjøpe ved siden av, for at bilen er klar til å kjøre.

Motoren kommer i mange forskjellige typer, men de motorer som kommer sammen med kit kjøpt hos Rcbilen.no passer til bilen du har kjøpt og du skal derfor ikke tenke på å kjøpe motor som passer, samt at den medfølgende ESC passer til motoren. Hos Rcbilen.no kontrollere vi alle produkter for at delene er i boksen, dette for at du som kunde skal få den kvalitet du er lovet. Det er ikke nødvendig å kjøpe ekstra ting med, før du bygger, da Rcbilen.no's bygge sett har de viktigste ting du har bruk for unner byggeriet. I boksen følger også med litt verktøy, men du må ha de mest vanlige ting selv, kniv, skruetrekker etc. for å kunne bygge bilen.

Jeg er klar og har kjøpt byggesettet mitt.

Nu da du er klar, eller bare ønsker mer info om å bygge, så lad oss ta det første og mest typiske spørsmål vi får omkring bygge kit. Er det svært å bygge sin egen bil? Svaret er enkelt, nei. Lad oss utdype dette, har du bygget et lego sett før? De fleste har det, og så kan vi si, så klare du veldig lett å bygge et kit selv. Det nest mest typiske spørsmål vi får er, Hvorfor bygge det selv? Det beste ved å bygge selv er at det blir så lett å fikse ting når man faktisk veit hvordan det bygges, har du kjøpt en ferdig bygget bil, så må du lære deg og fikse den, dette lære du ved å bygge den selv, samt at det er en god og hyggelig hobby å fikle med i fritiden.

Selve bygget er ganske simpelt, Tamiya har siden de startede tilbake i 1970 tallet, gjort mye, for at det skal være lett for brukeren, de har derfor laget en instruksjons bok som hjelper godt til. Side for side skal du samle ting, i rette rekkefølge, og de enkle dele er tegnet 1:1 i boka. Så selv om du har 5 forskjellige skruer så kan du alltid holde dem opp til den 1:1 tegning som er i boka for å finne den rette skrue.

Diff gir

Diff parts.jpg

Innholdet i et diff. Ring gir, Spider gir, små spider gir.

Pinion gear Tamiya 2-50477.jpg

Pinion gir.

01.jpg

Spur gir.

diff.jpg

Sådan ser det ut når du bygger

01 - Bygg.jpg

Inneholdet er i poser og er merket med tall og bokstav

Dekk.jpg

Dekk må samles, med det medfølgende foam inne i, og så limer du kanten.

02 - Bygg.jpg

Finn de deler frem som boka sier

03 - Bygg.jpg

Skru det sammen som vist i boka.

06 - Bygg.jpg
04 - Bygg.jpg

Elektronikken kan du stort sett selv bestemme hvordan den skal sitte

05 - Bygg.jpg

Dette er en Tamiya F103GT chassis, men byggingen er i prinsippet den samme som alle andre chassis

Til slutt ser bilen sådan ut. Denne modellen er Tamiya F103GT og er en rendyrket djevel når det kommer til fart. Bilen er bygget for å kjøre race, og er litt sværere å bygge enn TT-02

Kulelager

Bushing ball.jpg

Kulelagrene som Tamiya kit kommermed, er det man kaller plastic bushings (Plastikk foring). Disse er ikke kulelager, men funker fint som dette, men det kan svare seg å skifte disse til riktige kulelager fra starten. Mange gjør dette seinere og må derfor skille bilen ad igjen for å skifte disse. For meg personlig, så likte jeg å skille bilen ad igjen og skifte disse. Bilen kjøre fint med disse plastikk foringer så det er ikke noe problem. Fordelen ved å skifte disse til kulelager er at du får litt mer fart, men effekten på strømforbruket går voldsomt opp. Noen modeller kommer med riktige kulelager fra starten, dette vil stå i beskrivelsen, Tamiya F103GT kommer med kulelager rett fra boksen. Vi selger naturligvis kulelager sett til TT-02, og kan også skaffe disse til alle andre modeller.

Motor/ESC

Brushed motor.png

Det er to typer motore som man skal tenke på. Den børsteløse og den med børster. Forskjellen på disse kan sees ved at en børste motor har to ledninger, børsteløs har tre. For de aller fleste, vil en børste motor leve opp til alle forventninger, børste motor er fintfølende og gir masser av push i bilen. Mortoren som følger med i de Tamiya kit som selges hos Rcbilen.no, kan drive bilen mellom 30 – 40km/t. Det forutsetter at de har fullt kulelager sett i bilen. Med en tune-up på Spur og pinion gir, kan bilen kjøre betydelig hurtigere. Du kan også oppdatere med en kraftigere børste motor til bilen. Om du virkelig ønsker mye fart, så skift til til en børsteløs motor, ESC’en som følger med i fleste kit, klare å kjøre en børsteløs motor.

Batteri

01 - Tamiya.jpg

På Tamiya ESC'er sitter det Tamiya kontakt, dette er viktig da du ellers ikke vil kunne tilslutte batteriet.

De to viktigste tingene ved batteri er Volt og mAh (milliArmpereTimer) På de aller fleste Tamiya biler er det 7,2V eller 6 Cellet NiMH batterier som brukes. Hvor lenge du kan kjøre avgjøres av mAh. 3300mAh holder ca. 15-20min.

Du kan også velge å bruke Lipo batterier, det er samme prinsipp som med NiMH batteri som gjelder. Men Rcbilen.no anbefales at hvis du bruker Lipo batteri, så sett deg ordentlig inn i hvordan man bruker, oppbevarer og lader et Lipo batteri. Ved feil bruk kan dette føre til utilsiktet skader på bil, omgivelser eller inventar.

Servo må man ha.

En En servo er den som styre forhulen, eller den retning de skal venne. Det er en liten kasse med en sving arm, som blir montert i bilen. Noen vil mene at man skal ha det nyeste digitale og det skal helst koster en formue, men det er ikke nødvendig. Man velger servo ut fra hva den skal brukes til. Har du en 20kg bil som skal kjøre veldig fort, vil du har bruk for en veldig stor servo, på Tamiya bygge kit kan du bare bruke en vanlig servo. 5-10kg kraft er nok til å styre bilen. Om du vil han en servo som svinger på millisekunder og kan svinger på millimeter, eller du skal bruke den i helikopter eller fly, ja så må du kjøpe en digital servo, men for en alminnelig Tamiya bil, har dette ingen betydning. Kjøp god kvalitet, ikke hop på de billige wannabe servoer, kjøp merkevare, så slipper du problemer med kompatibelhet.

Servo - HS-645MG.jpg

Servo fra Hitec HS-645MG

Tips til hvordan du maler body

Bilens body kommer ikke malt ferdig, dette må du selv ordne. Body'en må skjæres til før du maler den og evt. små deler må ordnes klar før også. På oversiden av body'en sitter det en beskyttelses film, denne skal være det siste du piller av etter du er ferdig med å male.

Tamiyas biler kommer med en body i myk plast (Polycarbonate) Denne myke body vil vibrere under kjørsel, så hvis du bruker vanlig spray maling, vil denne langsomt knekke av og etterlate en gjennomsiktig body.

Derfor er det viktig at bruke maling som er designet for myk plast. Tamiya har spray maling som er laget til dette, den kalles PS og fås i alle farger, nyanser, glans m.m.

Sammen med byggesettet kommer det masker til vinduer i bilen, disse brukes til å dekke vinduene før du maler.Først vasker du body’en i varmt vann så alt fett og andet er vekk. Her etter påmonterer du maskene på vinduene. Nå er du klar til å male. Du skal male på innersiden av body'en. Start med den lyseste farge først, ikke prøv å dekke på første male tur, bare gi den et jevnt lag over hele bodyen. Vent 20 min. og mal andet lag, vent 20min. Og mal tredje gang.

For å sikre seg at man har malt et jevnt lag kan man holde body’en opp mott en lyskilde og se om det er steder hvor lyset komme kraftigere gjennom. Ved bruk av lyse farger som på bildene her ved siden av hvor vi har brukt gul farge, kan man slutte av med svart. Om du ønsker at resultatet på bilen blir en litt matt gulfarge, så skal du ikke slutte med svart, men ved å male med svart til slutt, får den gule farge (Lyse farger) en kraftig klar farge, derfor kan det betale seg å male med svart til slutt. (Bruker du neon farger, skal du ikke bruke svart til slutt, da det vil ødelegge neon resultatet)

Skal du maler med flere farger, må du bruke maskerings tape, det er viktig å kjøpe tape som ikke etterlater lim.

01 - Body.jpg

Klargjør delene og påfør maskene.

02 - Body.jpg

Her har vi laget en kasse til å holde body'en mens vi maler.

05 - Body.jpg

Etter vi har malt gul, har vi gitt den et par lag med svart så det gule treder mer frem.

06 - Body.jpg

Da vi er ferdige med maling, kan vi fjerne filmen.

08 - Body.jpg

Body'en er ferdig, man kunne etter maskeringen er fjernet male bilens vinduer innefra med Tamiya PS-31 Smoke, som vil gi vinduene et utseende som på riktige biler.

Rcbilen.no selger alle farger og andet type maling, finner du ikke den maling du vil ha, så ta kontakt med oss.

Det finnes en masse videoer på youtube som viser denne prosessen med video, om du skulle ønske å se det hele i reel film. Det er viktig å planlegge dette godt og bruke den tid det tar, på den måten får du det beste resultat.

bottom of page