top of page

Jeg vil ha mer fart på bilen min!

Oppdatert: 8. feb. 2022

Dette er et typisk spørsmål vi får her hos Rcbilen.no, mange spør om dette, så her kommer litt hjelp til hva man kan gjøre.


Det første og mest brukte er å skifte motoren, eller å finne et kraftigere batteri. Mange velger Lipo batteri for dette, da det ofte er det første de høre om for mer fart. Men det er ikke alltid løsningen på mer fart.

Først så må vi sette oss litt inn i hva fart betyder for en Rc bil, hvis vi tar det på en 1:10 bil, så er den ca 10 gange mindre enn en vanlig bil. Kjøre din 1:10 bil 40km/t så skal du gange dette med 10 for å få samme fart på en vanlig bil. I dette tilfelle vil det si at bilen din kjøre 400km/t. Det skal nok ikke mye fantasi til å forstille seg, hvordan en virkelig bil med 400km/t gjør om du svinger på rettet. Her ser vi bort fra vinnmotstand.

Det som er viktig her er at det er ganske vanskelig å styre en 1:10 rc bil med 40km/t, da den reagere voldsomt på svingning. Men dermed siger vi ikke at man kan kjøre fortere med rc bilen sin, men det er viktig å ta dette med i overveielsene når man planlegger å forøke hastigheten.


Hva kan man så gjøre for mer hastighet?

Skift motor og eller kraftigere batteri. Det er helt riktig, man kan dette, volten i batteriet er med til å øke hastigheten og opptrekk. Dette kan dog koste en del, å skifte, om ikke din ESC kan ta Lipo, må du kjøpe ny ESC, det er heller ikke sikkert at ESC'eren kan tåle mer enn 7.2V og så må du også skifte denne. Skifter du motor, ja så må du sikre deg at ESC'eren kan drive motoren, om ikke ja så må du kjøpe ny ESC. Men ellers er det riktig måte å få mer fart på bilen. Ny motor, ny ESC og batteri vil koste rundt 1500 - 2000kr.


Det er en billigere måte å få mer fart.

Har du en 1:10 bil som kjøre 40km/t så vil det ikke hjelpe å kjøre 80km/t, dette er i utgangspunktet alt for fort for den størrelse bil. Vi vil ikke anbefale å kjøre mer en 60km/t med en 1:10 bil, da det er ganske så fort og bilen kan lett bli vanskelig å kjøre med, ofte ender man opp med bare å kjøre rett frem, vende om og rett tilbake, da det å svinge medføre at bilen slipper taket i veien.

På alle rc biler sitter det et pinion gir og et spur gir.

Pinion gir - Spur gir


Pinion gir. Sitter fast på motoren, disse kommer med tenner. Ved å øke antall tenner, økes også hastigheten på bilen. Spur giret sitter i forlengelse av pinion giret, ved å redusere antall tenner, økes hastigheten på bilen, tenk på en sykkel med utvendig gir.

Et pinion gir kan kjøpes for priser mellom 50 og 100kr, spur gir ligger i samme prisklasse.

Det er dog noen ting du må ta med i betraktning om du velger denne måten å øke hastigheten på, du mister litt opptrekk og ved å gire for mye vil motoren bli utsatt for motstand, dette oppleves på at motroren blir varmere. Om motoren blir for varm kan den ta skade og i siste ende dø. En god måleregel for om en motor blir for varm, er at du etter kjørsel, legger en finger på motoren, kan du holde fingeren på motoren over 3 sekunder uten at du brander deg, så er motoren ok. Denne reglen gjeller uansett hva du gjør ved bilen, opplever du at du ikke kan holde din finger på motoren så er det tegn på at motoren er for litene til bilen din. Denne mulighet er også mulig å bruke om du opplever at din buggy ikke klare å kjøre på løst underlag, her skal du bare gjøre det motsatte på pinion og spur giret.


Det er selvfølgelig opp til den enkelte om man velger den ene eller den anden måte å fikse bilen sin, det må være opp til hvor mye penger man vil bruke på dette.

Det man må huske på at noen merker bruker et pinion og spur måleenhet kallet "Module" og andre merker bruker "Pitch" Det er aldri en god ide å blande disse to måleenheter sammen, men om du bruker "module" og du kjøper pinion og spur gir i "Pitch" mål, så går det fint, bare ikke mixe måleenhetene sammen.


"Module" mest brukte måleenhet kommer i 0,2, 0,4, 0,6 og 0,8.

"Pitch" mest brukte måleenhet kommer i 8, 16, 32, 48 og 64.

For begge måleenheter gjeller det at de kommer i et bredt utvalg antall tenner.


Er du usikker på hvor pinion og spur giret sitter i bilen, har vi laget en lille video som viser dette.


607 visninger0 kommentarer

Kommentare